Temassız işlem; kredi kartı ve POS cihazı arasında doğrudan temas kurulmadan (kartın chip ya da manyetik bilgilerini okutmadan) yapılan hızlı ve güvenli ödeme işlemidir.
Her kart ile temassız işlem yapılabilir mi?
Bir işlemin temassız olarak olarak gerçekleştirilebilmesi için öncelikle kart ve POSun temassız işlemleri desteklemesi gerekmektedir. Temassız logosu yer alan her noktada, temassız özellikli kartlarla işlem yapılabilir.
Debit kart (ATM kartı) ile Temassız işlem yapılabilir mi?
Temassız işlemlerin ön koşulu kartın chipli olmasıdır. Debit kartlar genelde chipsiz basıldığı için temassız işlem yapamazlar. Fakat chipli debit kartlar ile temassız işlem yapılabilir.
Kartın temassız işlemleri destekleyip desteklemediğini nasıl anlarım?
Bir kartın temassız işlemi destekleyip desteklemediği, üzerinde yer alan 4 adet dalga işaretinden anlaşılabilir. Eğer dalga işareti varsa kartın temassız işlemleri desteklediği söylenebilir.
Temassız işlemlerin ne tür avantajları vardır?
- İşlemin gerçekleşebilmesi için kartın kartın POS cihazına birkaç cm. yaklaştırılması yeterlidir. İşlem, 1-2 saniye gibi kısa bir sürede şifre kullanmadan gerçekleşecektir.
- Temassız ödeme, normal ödemeye göre daha hızlı, daha teknolojik ve zamandan kazanç sağlayan bir ödeme yöntemidir.
- Temassız logosunu gördüğünüz her noktada, temassız özellikli kartlarınızla ödeme yapabilmektedir.
Temassız işlemin iptali nasıl yapılıyor?
Yapılan temassız işlemler POS cihazları üzerinden iptal edilebilir. POSun iptal menüsü üzerinden işlem başlatılır. İşlem yapılan kartın POS’un manyetik şeridinden veya chip okuyucusundan okutulması ile iptal işlemi gerçekleştirilebilir.
Temassız işlemlerde üye işyerlerine ek maliyet yansıtılır mı?
Temassız işlemlerden dolayı Üye İşyerine ek bir maliyet yansıtılmaz. Üye işyerinin standart çalışma koşulları üzerinden mahsuplaşma yapılır.