Mir, Dünya ve Barış anlamına gelmektedir. Rusya Merkez Bankası tarafından 1 Mayıs 2017’de kabul edilen yasa ile kurulan bir ulusal ödeme sistemidir.
Şu anda çoğunlukla Aeroflot ve Rus Demiryolları gibi Rusya merkezli şirketler tarafından kabul edilmektedir, ancak Rus iştirakleri olan yabancı şirketler arasında yavaş yavaş kabul görmektedir. Sistem, Rusya Ulusal Kart Ödeme Sistemi tarafından işletilmektedir ve Rusya Merkez Bankası’nın yüzde yüz iştirakidir.
Sistem, 2016 yılında, birkaç Rus bankasının ABD merkezli Visa ve MasterCard tarafından onlara uygulanan yaptırımlar nedeniyle hizmetleri reddedilmesinin ardından potansiyel elektronik ödeme bloklarının üstesinden gelmenin bir yolu olarak tasarlandı. Mir sisteminde çalışan ilk kartlar Aralık 2015’te piyasaya sürüldü. Rusya’nın önde gelen bankası Sberbank tarafından da Ekim 2016’da kullanılmaya başlandı. 2016 yılı sonunda 64 banka tarafından 1.76 milyon Mir kartı çıkarıldı ve Kasım 2019’a kadar bu sayı 69.8 milyona yükseldi.
Peki MIR hangi ülkelerde geçerlidir?
Rusya Federasyonu, Güney Osetya, Türkiye, Ermenistan ve Kırgızistan’da geçerlidir.
Türkiye’de hangi bankalar MIR’i desteklemektedir?
Su anda Türkiye’de İş Bankasi, Ziraat Bankası ve Vakıfbank MIR’i desteklemektedir.
Destekleme tabirinden ne anlamalıyız?
MIR şemasına ait kartları İş Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıfbank ATM ve POSlarının tanıması ve sorunsuz olarak işlem yapmasını sağlaması olarak değerlendirebiliriz.
Peki neden diğer ödeme şemaları değil de Mir ödeme şemasının kabulü yapılmaktadır?Bir ödeme şemasına ait kartların kabulünün yapılabilmesi için öncelikle bu ödeme şemasına ait kartların kullanımının çok fazla olması gerekmektedir. Rusya’da her dört vatandaştan biri ‘Mir’ kartı kullanıyor. Mart sonu itibarıyla basılan ‘Mir’ kartlarının sayısı 56 milyonu geçmiştir. Mir, Rusya’nın ödeme şeması olduğu için özellikle yaz aylarında ülkemize gelen Rus turist sayısının epey yüksek olması bankalarca bu kartların kabulünün sağlanması açısından önemlidir.
Türkiye’de kullanımı için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ‘ndan izinleri çıkartan Mir Kart’ın Türkiye’de kullanıma girmesiyle birlikte Rus turist sayısının yüzde 50 artacağı ön görülüyor. Kısaca, Mir ödeme şemasının desteklenmesi hem bankalar açısından hem de ülkemizin turizm gelirleri açısından çok karlı bir çalışma olacak gibi görünüyor.