Home Ödeme Sistemleri Kredi Kartı QR(Quick Response) Code nedir?

QR(Quick Response) Code nedir?

6 min read
0
0
2,394

QR Code, Japonya’da faaliyet gösteren ve Toyota’nın bir yan kuruluşu olan Denso Wave firması tarafından geliştirilen 2 boyutlu bir barkod sistemidir. Adını İngilizce’de Çabuk Tepki anlamına gelen Quick Response kelimelerinin baş harflerinden alır. İçeriği bir metin, web sitesi adresi, video link dahil herhangi bir veri olabilir. QR Code okuyucu bir yazılım vasıtasıyla bir cep telefonu rahatlıkla QR Code okuyabilir ve ilgili ürün veya servis sayfasını açabilir.

Kullanımı oldukça basittir. Kameraya sahip akıllı bir cep telefonu ve barkod okumaya yardımcı bir uygulama ile bütün QR kodları okuyabilirsiniz. Üstelik bunun için her hangi bir ücrette ödemezsiniz.

QR Code sınırsızdır. QR kod ile sınırlı alanlarda sınırsız bilgi, mesaj, video, ve her türlü içerik aktarımı sağlanabilir. Bir dergi reklamında, billboard üzerinde, mağaza içinde veya TV’de ürününün tanıtım videosundan, kullanıcı el kitabına kadar ürün hakkında her türlü detaya sadece okutma sayesinde ulaşılabilir.

Akıllı telefonunuz ile cüzdan olmadan QR Code sayesinde tüm ödemeler yapılabilir.

QR Code okuma özelliği olan programlar ile herhangi bir karekodu okutmak oldukça basittir. Tek yapılması gereken şey telefon veya tabletin kamerasını koda doğru tutmaktır. İlgili uygulama, otomatik olarak karekodu tanıyacaktır. Eğer karekod bir web sitesini içeriyorsa ilgili adrese otomatik olarak yönlendirilmektedir. Metin içeriyorsa anında görülebilmektedir.

Gelin QR Kodun detaylarına birlikte göz atalım:

QR Veri Kapasitesi
Yalnızca sayısal kod         Max. 7,089 karakter

Alfanümerik                      Max. 4,296 karakter

Binary(8 bit)                     Max. 2,953 karakter

Kanji/Kana                        Max. 1,817 karakter

QR Kod Yapısı
QR kodun  satır sayısı sütün sayısına eşittir.Satır/Sütün’un en küçük boyutu 20,en büyük boyutu ise 177 noktadadır.QR kodun anatomisi aşağıdaki gibidir:

1-Version Information(Versiyon Bilgisi):QR kodun sürümünü tanımlar.Her bir kodun veri depolama kapasitesi farklıdır ve depoladıkları veri arttıkça sürümleri de artar.Ayrıca kodların hata düzeltme seviyeleri de farklıdır.

2-Format Information(Format Bilgisi):15 bit uzunluğundaki hata düzeltme seviyelerini ve maske desen göstergesini içerir.Tarayıcı ilk önce buradaki bilgileri okur.

3-Encoded Data(Kodlanmış Veri): QR kodun verileri bu alanda depo edilir.Veriler, ‘0’ ve ‘1’ binary numaralarının siyah ve beyaz hücrelere çevrilmesiyle saklanır.Bu veri alanı tarayıcı tarafından okunur.

4-Required Pattern

4.1-Finder Pattern(Tespit Şablonu): Kodun üç köşesinde bulunan bu yapı ile yön,boyut ve sembolün açısı tespit edilir.Kodun tüm yönlü(360 derece),yüksek hızda okunmasını sağlar.

4.2-Aligment Pattern(Hizalama Şablonu): Bu şablon QR kodundaki çarpıklıkları düzeltmede oldukça etkilidir.QR kodda meydana gelen yamulmalarda tarayıcı hatayı anlar ve gerekli düzenlemeyi yapar.

4.3-Timing Pattern(Zamanlama Şablonu): Tespit şablonlarının arasında bulunan siyah ve beyaz desenli yapıdır.Bu desen ile her hücrenin merkezi koordinat bilgileri tespit edilir.Kod büküldüğünde ya da hücrelerde hata oluştuğunda hücrenin merkezi koordinatını düzeltir.Bunu yatay ve dikey yönlerde yapar.

5-Quiet Zone(Sessiz Bölge): QR kodun çevresindeki verinin olmadığı boş alandır.Bu alana hiçbir şey yazılmaz,basılmaz.En az 4 modül (her nokta 1 modüldür)genişliğinde olmalıdır.Bu boş alan sayesinde kod, problemsiz bir şekilde okunur.

Load More Related Articles
Load More By Arif Ünal
Load More In Kredi Kartı

Check Also

BKM API Geçidi Entegrasyonu için verilen Hedef Tarihinde Düzenleme yapıldı

ÖDEME VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARININ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE ÖDEME HİZMETİ SAĞLAYICILARINI…