Home Ödeme Sistemleri Girişimcilik Ağaçtan Kart mı olur?

Ağaçtan Kart mı olur?

5 min read
0
0
1,746

Ödeme sistemleri dünyasında fiziksel kart ve POS kullanımı giderek azalırken, fiziki kart ve POS kullanımını tetikleyen ve kullanıcı alışkanlıklarını değiştiren olumlu gelişmeler de devam etmektedir.

Buna dünyanın ilk ahşap kartı TreeCard örnek olarak verilebilir. TreeCard , kullanıcıların yaptıkları günlük ödemelerle dünyayı yeniden yeşillendirmeyi hedefleyen ve yeşil arama motoru Ecosia tarafından desteklenen ücretsiz banka kartıdır. İşlemlerde elde edilen kârın % 80’i doğrudan yeniden ağaçlandırma için kullanılması hedeflenmektedir.

Dünyanın ilk ahşap kartı olarak 2021 yılında piyasaya çıkacak olan ve Mastercard altyapısıyla çalışan kart, plastik yerine ağaçtan üretildiği için doğa dostu olarak ön plana çıkmaktadır.

Yapılan planlamalara göre TreeCard’ın ahşap banka kartlarıyla yapılan her 60 dolarlık harcama bir ağaç dikimi anlamına gelecektir. Ecosia, Aralık ayında ilk kart gönderimlerini başlatmayı planlamaktadır.

TreeCard ile standart kartlarda yapılabilen Chip/Pin işlemleri, Temassız işlem ve Mobil ödeme işlemleri yapılabilmektedir.

Bunun yanı sıra TreeCard ile,

  • Kullanıcılar harcamalarını takip edebilmekte
  • Faturalarını arkadaşlarıyla paylaşabilmekte
  • Harcamaları sonucunda kaç ağaç dikildiğini izleyebilmektedir.

Karta ait diğer öne çıkan özelliklere bakacak olursak;

  • Mastercard logolu kartla yapılan alışverişlerden elde edilen takas gelirinin %80’i ise yeniden ağaçlandırma çalışmalarını destekleme amacıyla kullanılacaktır. Bu doğrultuda, ağaçlandırma çalışmalarını destekleyen Berlin merkezli Ecosia arama motoruyla işbirliği yapıldı.
  • Kart için kart sahiplerinden ücret alınmayacaktır.
  • Temassız özellikli kartlar Apple Pay, Google Pay ve Samsung Pay’le de eşleştirilebilecektir.
  • FSC’nin (Forest Stewardship Council) verdiği uygunluk doğrultusunda kartın ana malzemesi olarak kiraz ağacını kullanan TreeCard, tek bir ağaçtan elde edilen malzeme ile 300 bin kart üretebilmektedir.
  • Kartın içindeki plastik ise geri dönüştürülmüş şişelerden elde edilmektedir.
  • Ağaçlar, uydu teknolojisi ve saha ziyaretleri kullanılarak yakından izlenecek ve yalnızca üç yıldan fazla hayatta kalırlarsa sayılacaktır.

TreeCard’ın Kurucu Ortağı Jamie Fox konu hakkında “En az 100 bin abone kazanmayı planlıyoruz. Bu sayede 6 milyon ağacın dikimini finanse edeceğimizi düşünüyoruz. TreeCard’ı, dünya çapındaki kullanıcılardan alacağımız ilgi ve kayıtlara göre önümüzdeki on iki ay içinde ABD’de ve bir dizi AB pazarında piyasaya süreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Yeşile ve temiz ortama özlemimizin her geçen gün arttığı günümüzde bu tür projelerin artması geleceğimiz açısından çok önemlidir. Ayrıca, bu tür projelerin ödeme sistemleri ürünlerinden çıkarak hayata geçmesi de ödemelerin nakitten dijital ödemelere dönüşmesi açısından önemlidir.

Load More Related Articles
Load More By Arif Ünal
Load More In Girişimcilik

Check Also

CVM Limit Üstü Online Temassız İşlemlerde Yurtiçi Akış Değişikliği yapıldı

BKM’nin yurt için işlem akışlarında CVM limit üstü ve altı işlemlerde değişiklik yap…